Hızlı Geçiş Sistemi HGS, ücretli köprü ve otoyollarda gişede durmadan hızlı ödeme ve geçiş sağlayan bir sistemdir. Türkiye’de 2012 yılında kullanılmaya başlanan HGS ile köprü ve otoyol gişelerinde ödeme RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi ile yapılır.
HGS kartında yeterli bakiye bulunmadan ücretli köprü ve otoyolların kullanılması durumunda 15 gün içinde yükleme yapılmazsa cezai işlem uygulanır
HGS ÇEŞITLERI
Etiket ve kart olmak üzere iki adet HGS çeşidi vardır. Etiket, yapışkandır ve aracın ön camına yapıştırılır. Kartın yapışkan özelliği yoktur.
HGS NASIL ÇALIŞIR?
Aracın ön camına yapıştırılan etiket ya da kart gişedeki otomatik okuyucu tarafından algılanır, böylece aracın durmasına gerek kalmadan geçiş ücreti sistem tarafından aracın HGS bakiyesinden tahsil edilir.
HGS NASIL ALINIR?
HGS almak için araç ruhsatı ve kimlik belgesi yeterlidir. PTT’den, anlaşmalı benzin istsasyonları ve bankalardan alınabilir. İkinci el araç alan sürücüler aracın üzerinde HGS olup olmadığını e-Devlet üzerinden plaka no ile kontrol etmelidir.
HGS NEREDEN ALINIR?
HGS PTT’den, anlaşmalı bankalar ve petrol ofislerinden alınabilir.
HGS ÜCRETI NE KADAR?
• PTT şubelerinde HGS etiket ücreti 15 TL, kart ücreti 30 TL’dir.
• Anlaşmalı bankalarda ise HGS ücreti farklılık gösteriyor ancak bazı bankalar otomatik ödeme talimatı veren, maaş hesabını taşıyan ya da mevduat hesabı açtıran müşterilerine ücretsiz olarak HGS etiketi verebiliyor. Ücretsiz HGS kartı ya da etiketi almak için müşterisi olduğunuz banka ile görüşebilirsiniz.
HGS BAKIYE YÜKLEME
HGS bakiye yüklemesi şuralardan yapılır:
• PTT şubeleri
• anlaşmalı bankalar
• anlaşmalı benzin istasyonları
• e-Devlet
• HGS web sayfası ve HGS mobil uygulama
• telefon operatörleri üzerinden SMS
PTT şubelerinden alınan HGS ürünlerine PTT’nin online alışveriş sitesi olan ePttAVM’dem yükleme yapılır. Anlaşmalı bankalarda şube ve ATM’lerde yükleme yapabileceği gibi internet, mobil ve telefon bankacılığı ile de HGS bakiye yükleme yapılır.
HGS GEÇIŞ İHLALI
HGS kart ya da etiketi olmayan ya da yeterli bakiyesi bulunmayan sürücülere, geçiş yapılan yol ya da köprü ücretinin dört katı ceza uygulanır. Ancak HGS kart ya da etiketi olmayan ve geçiş esnasında HGS kartında yetersiz bakiye olan sürücüler ihlalin yapıldığı günden itibaren 15 gün içinde HGS aldığında veya gerekli bakiyeyi yüklediği takdirde bir ceza uygulanmaz.
HGS GEÇIŞ İHLALI SORGULAMA
Geçiş ihlalleri sorgulaması aşağıdakiler üzerinden yapılır:
• PTT uzantılı HGS web sitesi (https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf)
• e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama)
• özel otoyol, köprü işletmelerinin web siteleri
HGS kartında yeterli bakiye bulunmadan ücretli köprü ve otoyolların kullanılması durumunda 15 gün içinde yükleme yapılmazsa cezai işlem uygulanır.
ARACIN SATILMASININ ARDINDAN HGS ÜYELIĞI
HGS etiketi aracın satılmasının ardından PTT ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla iptal ettirilmelidir ve aracın camından sökülmelidir. Satılan araca tanımlı HGS etiketindeki bakiye, yeni bir etiket alınacaksa yeni etikete transfer edilebilir. Yeni bir HGS etiketi alınmayacaksa iptal ettirilen HGS etiketinde yer alan bakiye 1 ay sonra PTT’lerden alınır.
HGS kartlarında ise iptal edilmeden plaka güncelleme işlemi yapılır. Kartın tanımlı olduğu aracın satılmasının ardından HGS kartı yeni bir plakaya tanımlanmayacaksa, plaka sıfırlanma işlemi ile güncellenebilir. Bu durumda HGS kartına gelecekte yeni bir plaka tanımlanır.